0032 479/47 12 61

info@simorya.be

Een oeroude, indiaanse ceremonie.
Brengt rust, ontspanning
& harmonie.

Het gebruik van oorkaarsen komt voort uit de traditionele indiaanse geneeskunst en wordt al eeuwen bij allerlei klachten toegepast. Oorkaarsen-therapie is een natuurlijke methode voor het energetisch reinigen van het oor en geeft ook een ontspannende werking op het lichaam en de geest. Maar er is nog meer.

Werking en effecten

Bij het branden in de ingang van het gehoorkanaal creëert de oorkaars een zacht warmte- en vacuümeffect.

Het omgekeerde “schoorsteeneffect” komt in werking. Er ontstaat een lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang en een vibratie van de luchtzuil door de werking van de vlam, waardoor het inwendige oor op een heel subtiele manier gereinigd en gemasseerd wordt. Trillingen die te wijten zijn aan de natuurlijke vibraties van de vlam en de hierbij geproduceerde warmte, geven een effectieve massage aan het trommelvlies en de gehoorgang waardoor o.a. de doorbloeding en de plaatselijke acupunctuurpunten worden gestimuleerd. Heeft ook een drukregulatie in het middenoor tot gevolg.
Een gevoel van verlichting van druk en pijn in hoofd, oor- en neuszone kunnen het resultaat zijn. Dit kan spontaan leiden tot bijvoorbeeld een vrijere neusademhaling en een beter reukvermogen, ook bij een tot dan verstopte neus.

Het ruisend geluid van de brandende kaars zorgt voor een ontspannend gevoel.

De zachte warmte en dampen uit de oorkaars en de lichte massage zorgen ervoor dat het oorsmeer zacht wordt en uitzet, zodat het binnen enkele dagen vanzelf uit het oor komt.

Energetisch worden door het branden van de kaars energieblokkades losgemaakt, waardoor de energiestroom van de meridianen terug in balans gezet wordt. Indien deze energieblokkades blijven zitten, kan er zich vroeg of laat een kwaal of ziekte manifesteren.

Volgens sjamanen werkt “vuur” reinigend en verwijdert het negatieve vibraties uit de energievelden van het lichaam zelf of van buitenaf en harmoniseert het de energie.

Gebruik

De oorkaarsen kunnen gebruikt worden bij :

 • Oorproppen, losmaken van oorsmeer
 • Oorsuizingen en oortintelingen
 • Gehoorstimulatie
 • Voorkomen van oorontstekingen
 • Verkoudheid met neus en keelirritatie, heesheid
 • Slijmvliesontsteking
 • Griep
 • Aangezichtspijn (zenuwpijn)
 • Sinusitis (zowel chronisch als acuut)
 • Hoofdpijn
 • Migraine (bij stress migraine zijn de resultaten zeer goed
 • Hooikoorts, allergie
 • Slaapstoornissen
 • Activeren van bloedcirculatie, het lymfesysteem en het metabolisme (verbetering van de stofwisseling)
 • Coördinatie van de twee hersenhelften
 • Stimuleren van de energiecirculatie
 • Stress, nervositeit, prikkelbaarheid
 • Hyperactiviteit
 • Water uit de oren verwijderen
 • Verlichten van problemen met drukcompensatie zoals ontstaan bij het opstijgen en dalen van vliegtuigen, diepzeeduiken, wagen rijden in de bergen…
 • ….

Oorkaarsen hebben een lokaal activerende, drukregulerende, revitaliserende en ontspannende werking en stimuleren de energiecirculatie. 

Behandeling

Het kaarsen wordt voorafgegaan door een zachte lymfedrainage en ontspannende oorreflexmassage, waarbij 141 acupunctuurpunten bewerkt worden. Op deze manier kan de zelfwerkzaamheid van ieder orgaan worden ondersteund en wordt ook het regeneratieproces in o.a. het bindweefsel geprikkeld. De circulatie van energie, bloed en lymfe zal hierbij in het gehele organisme verbeteren.

Daarna volgt het eigenlijke ritueel met de oorkaarsen.

Eens de oorkaars brandt, hoort u een zacht knetterend geluid. De behandeling is prettig en rustgevend en je zal een weldadige warmte voelen. Deze aangename warmte verhoogt de doorbloeding, activeert het immuunsysteem en verbetert de ontslakkende werking van de lymfevaten. 

Beide oren worden na elkaar behandeld, omdat we het evenwichtsorgaan in de oren niet willen ontregelen.

Tot slot blijf je nog even rustig liggen.

De totale duur van een behandeling is 45 min. + ev. extra gezichtsmassage 30 min.

Oorkaarstherapie en kinderen

Oorkaarstherapie is zeer geschikt voor kinderen (oor-, neus- en keelklachten). Kinderen vanaf 3 jaar kunnen worden behandeld. Een voorwaarde is echter, dat ze stil kunnen blijven liggen. Kinderen met buisjes in de oren kunnen niet behandeld worden, omdat het trommelvlies geperforeerd is. Wel mogen de kinderen een oorkaarsbehandeling krijgen vóór de buisjes gestoken worden. Het is mogelijk dat een ingreep met buisjes daarna dan helemaal niet meer nodig is.

Contra indicaties voor oorkaarsen

Er zijn enkele contra indicaties waarbij je geen oorkaarsen mag gebruiken.
Dat zijn onder andere een doorboord trommelvlies en een acute oorontsteking. Ook bij epilepsie patiënten gebruik je ze best niet. Mensen die buisjes in hun oren hebben, mogen ook geen oorkaarsen gebruiken.

Biologische oorkaarsen

Ik gebruik de Naturhelix Organic Ear Candles. Deze worden gemaakt van biologische bijenwas en biologische ongebleekte katoen, geleverd door gecontroleerde leveranciers. De natuurlijke kleur en de lichte honinggeur van de kaarsen hebben te maken met deze hoogkwalitatieve biologische ingrediënten. De biologische kaarsen worden met de hand gemaakt zonder toevoegingen of kleurstoffen, in een speciale,aparte ruimte.

Bijenwas heeft de natuurlijke eigenschap ontstekingswerend te zijn.

Het effect van de oorkaars kan versterkt worden door het toevoegen van essentiële oliën. In dit geval is het oppervlak van de binnenkant van de kaars gedrenkt in een mengsel van deze olie, of ze worden meteen door het wasmengsel gedaan.

Oorkaarsen voor kinderen

Deze kaarsen zijn speciaal gemaakt voor gebruik bij kinderen. Ze zijn verkrijgbaar in drie geuren : kamille, eucalyptus en propolis. Ze hebben een kortere brandtijd en hun kleiner formaat past goed in de kinderoortjes.

De oor-, lichaams- & chakrakaarsen zijn te verkrijgen in de winkel